Nieuws

Ondernemers Mariaheide bezoeken Maasvlakte 2


Met een volle bus vertrokken de Heise ondernemers woensdag 21 september vanaf het Dobbelsteenplein naar Rotterdam voor een bezoek aan de containerterminal Maasvlakte 2.

Deze nieuwe haven, een sterk staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft, wat in 2035 klaar zal zijn ligt eigenlijk een heel eind buiten de kust, omdat de havens alsmaar gegroeid zijn richting Noordzee. Na een presentatie in het bezoekerscentrum gingen we de ferryboot van Futureland op. Gids Louise, een lopende spraakwaterval, strooide met getallen en bedragen, die zelfs ‘grote ondernemers onder ons’ onder de indruk brachten. Honderden containers op één schip, een diepte van 40 meter in de haven, achthonderdduizend euro voor een stuk kademuur van een paar meter. Opvallend was het feit dat er zo weinig mensen aan het werk leken te zijn. Het meeste werk is geautomatiseerd. De kranen worden vrijwel geheel vanuit een regelcentrum aangestuurd. En de containerwagens rijden onbemand rond. Een raar en futuristisch gezicht.

Midden in de Alexiahaven lag toevallig op dit moment het grote ladingschip Dockwise Vanguard met daarbovenop het enorme kraanschip de Hermod. Deze Hermod wordt binnenkort vervoerd naar China om daar gesloopt te worden. Men heeft eerst de Vanguard af laten zinken, waarna de Hermod erop kon varen. De indrukwekkende cijfers: De Hermod is 90 meter hoog, 86 meter breed en 154 meter lang. Zij is gebouwd in 1978.

De interessante en gezellige excursie werd afgesloten met een hapje en drankje bij Moeke Mooren in Appeltern.

Bekijk foto's Terug