Nieuws

Excursie Bavaria en uiteten Chinees


Zaterdag om drie uur worden we verwacht op het Dobbelsteenplein voor een middagje met de Heise ondernemers. De `Diamond` bus staat al klaar.

`Urst un bekske koffie` bij D`n Brouwer en dan is `t tijd om te vertrekken naar Lieshout waar ons een rondleiding door de fabriek is beloofd. Met 2 vrouwen en ongeveer 27 mannen zijn we weer duidelijk in de minderheid. Een half uur later worden we in Lieshout bij de Bavaria café uitgezet. In het mooie Bavaria café worden we ontvangen met, jawel hoor, een lekker glas Bavaria bier. We gaan verder met buurten en wachten tot het onze beurt is om met Joris, de ober annex gids, mee te gaan naar de fabriek. Omdat het allemaal wat langer duurt, hebben wij geluk, we moeten wachten, maar we krijgen nog een extra glas bier. We moeten wel beloven dat we stil zijn, want de andere groep krijgt uitleg in dezelfde ruimte. Voor sommigen onder ons is dat overigens erg moeilijk.

Rond half 5 zijn wij aan de beurt, krijgen uitleg in de hal en stappen dan met z`n allen in `t treintje wat ons naar de fabriek zal brengen. We worden uitgezet bij 2 hoge torens, wat uiteindelijk de mouterij zal blijken. Daar wordt het gerst te kiemen en weer te drogen gelegd. Het eerste ingrediënt van bier. We hebben een gezellige gids, een `bietje Helmunds` maar dat mag de pret niet drukken. Daarna lopen we naar de watertoren waar het Lieshoutse `Waater` wordt gemaakt. In deze, soort van, toren wordt bronwater uit de Zuid- Europese bergen omhoog gepompt en daarvan wordt `da lekker pilske` gemaakt. Joris zet de waterval aan en we mogen proeven van dit, inderdaad heel lekkere water. Water wordt als tweede toegevoegd aan het brouwsel wat bier zal moeten worden.

We gaan door naar de volgende hal, dáár waar de mout tot een papje wordt gemaakt. Ik ben even de naam van de hal kwijt, maar weet nog wel dat er in het gebouw hele grote ketels staan en dat het er erg warm was. De jassen gaan open, want eindelijk krijgen we het een beetje warm. We mogen het vocht wat uit het papje is gehaald even proeven. Het lijkt op urine, maar is `Wort`. Het drankje is warm en de meesten van ons vinden het niet echt lekker. Het schijnt wel dat Wort goed helpt tegen een opkomende verkoudheid of griepje. De gids neemt nog wat extra want zijn keel is wat schraal van al dat praten, wat ie vooral veel deed.

Nadat we het lekkere drankje hebben weggespoeld, gaan we in dezelfde ruimte naar achteren en zien daar op de muur hoe het hele `bier` proces tot stand komt. Als derde ingrediënt wordt Hop toegevoegd en als laatste de Gist om het biertje te voorzien van de nodige alcohol. We mogen weer proeven, maar deze keer is het wel koud en lekker. We hebben niet zo`n groot glaasje meegekregen, voor de meesten een reden om het glas nog een keer te laten vullen.

Als laatste worden we weer met het treintje vervoerd naar de bottelarij. Leuk om te zien, maar de hele fabriek stond stil want er wordt in het weekend niet gewerkt. In het kort komt het er op neer dat er flesjes schoongemaakt, gevuld, dichtgemaakt worden en in de krat gezet.

Tot slot onze laatste rit in het treintje: terug naar het Bavaria café. Daar waar het lekkere bier en een schaal bitterballen op ons wacht. Heerlijk! Als we vertrekken krijgen we ieder een mooie set glazen mee naar huis.

Om zeven uur zouden we eigenlijk weer vertrekken, maar het wordt toch half 8 en we gaan met goeie honger naar Erp om daar te wokken. Een derde vrouw schuift aan bij het gezelschap. Bij de wok is het erg druk, maar ze hebben op ons gerekend en 3 rijen tafels worden gevuld met Heise ondernemers. Gelukkig zijn de wachttijden niet zo lang en kunnen we snel aan de bak. De glazen die we bij hadden worden door de eigenaresse op een tafel gezet. Na afloop worden we er even op gewezen dat de glazen mee naar huis moeten, want er zijn gasten van de wok die dachten dat ze de glazen mochten meenemen, haha.

De bus staat alweer op ons te wachten en brengt ons veilig terug naar Mariaheide. Verschillende ondernemers vertrekken huiswaarts en enkele blijven nog hangen bij D`n Brouwer. Misschien dat ze tot in de late uurtjes zijn doorgegaan, maar wij vertrekken een klein uurtje later ook richting de Voorhei, moe maar voldaan van een leuke ondernemersmiddag.

Wetende dat er nog meer ondernemers in Mariaheide wonen, hopen we natuurlijk dat zij zich geroepen voelen om zich aan te sluiten bij de OVM. Inmiddels zitten we aan 50 leden. Het is een gezellig clubje. Samen kunnen we ons netwerk vergroten en veel van elkaar leren.

Joris, Marijn, Rick en Peter, bedankt namens alle ondernemers voor het organiseren van deze gezellige middag.

Bekijk foto's Terug