Vabema

Gert-Jan van Bergen van varkenshouderij Vabema is vanaf zijn 21e levensjaar zelfstandig ondernemer. In 1988 is hij gestart met 500 vleesvarkens en 90 zeugen om dit uit te breiden tot ca. 1700 zeugen en 17.000 vleesvarkens nu. De plek waar hij alleen gestart is runt hij zelfstandig met ondersteuning van zijn partner en 4 kinderen. Hier zijn alleen zeugen en biggen. Wanneer je met levende wezens werkt en daarbij ook een kraamafdeling hebt, ben je 7 dagen per week actief. Gelukkig draagt iedereen hier een steentje aan bij. De andere 3 vestigingen runt Gert-Jan samen met een zakenpartner en tevens varkenshouder Peter Daandels. Samen hebben ze ongeveer 25.000 vleesvarkens en 2500 zeugen! 

Wanneer we met Gert-Jan in gesprek zijn merken we de betrokkenheid van de gezinsleden direct, want iedereen schuift aan en praat mee over of wat zij doen en over zijn of haar plezier in het bedrijf. Gert-Jan vertelt over het begin van zijn bedrijf en de rode draad die hier doorheen loopt is zijn ‘boerenwijsheid’ en het lef om bij jezelf te blijven. Die heb je beide nodig bij bedrijfsvoering.
Hij had destijds graag het melkvee bedrijf van zijn ouders overgenomen, maar dat was toen niet mogelijk. Hoewel hij melkvee tot op de dag van vandaag een warm hart toedraagt is hij al 26 jaar actief met varkens.

Wat Gert-Jan in zijn bedrijfsvoering onderscheidend maakt is zijn manier van begeleiden, aansturen en het coördineren van alles wat op zijn pad komt. Hierbij kan hij zijn echte passie voor ondernemen kwijt! Kan hij analyseren, passen en meten, puzzelen en creëren. Hij heeft het gaandeweg in de praktijk geleerd en de optelsom van 1+1=3 ervaren. Hij is succesvol door te durven denken in kansen en de mogelijkheden die kunnen ontstaan bij denken in een vorm van ‘en-en-en….’

Deze optimistische ondernemer denkt in kansen, mogelijkheden en oplossingen: “voor elk probleem is een oplossing” En hij geniet van het opbouwen van een onderneming: “Ik zou het zo nog een keer doen, ik zie het echt als een hobby!”

Gert-Jan is vanaf het begin lid van Ondernemersvereniging Mariaheide. Hij ondersteunt dit goede initiatief en is er zoveel mogelijk bij. In plaats van alleen druk zijn met werk, maak je zo tijd voor elkaar, leer je elkaar kennen. Het mooiste zijn de bedrijfsuitjes waarbij je van elkaar kunt leren en ik nog meer kan leren”, aldus een enthousiaste Gert-Jan. Ons gesprek wordt afgesloten met een uitgebreide rondleiding begeleid door zijn oudste zoon.  En je kan zien dat de liefde voor het vak ook in de volgende generatie al opgebloeid is ….